Watertuin in Meppel

Een compleet tuinontwerpplan voor een voor- en achtertuin bij 2/1 kapwoning in Meppel, inclusief verlichtingsplan.

Waarbij de bestaande houten schuur achterin de tuin en de overkapping halverwege de tuin gehandhaafd dienen te blijven. Wensen bewoners; vijver, geen ronde vormen meer, handhaven overkapping en schuur, bestaande bakstenen hergebruiken, voor- en achtertuin in harmonie qua sfeer en materiaalgebruik, siergrassen en geen gazon. In de voortuin de bestaande bomen handhaven.

In de achtertuin ligt nu een verhoogde vijver in de lengte van de tuin die dus vanaf het de woning en het terras een zichtlijn vormt en dus gelijk zorgen voor meer diepte in de tuin, de twee waterloopjes zorgen voor ‘beweging’ in de tuin. De tuin is verdeeld in diverse ‘kamers’. De verharding bestaat uit grote 80×80 grijze oudhollandse betonnen tegels, halfverharding van Flachkorn gecombineerd met de reeds bestaande bakstenen. De (zit)muurtjes en wanden van de wanden zijn prachtig licht grijs gestukt. Door het lijnenspel wordt de breedte en diepte van de tuin meer benadrukt. dit door de juiste plaatsing van de muurtjes en plantenborders. Er moest een pad blijven om met de fiets bij de schuur te komen achterin de tuin, dit heb ik vorm gegeven middels een bomenlaantje en een smalle border in de lengte. De vormbomen geven gelijk knusheid en hoogte aan de tuin en worden uitgelicht met grondspots.

Bij het achterste terras is een op maat gemaakte buitenkeuken met betonnen blad met daarbij een brede licht grijs gestukte zitmuur van 50 diep en 45 cm hoog met dezelfde afdektegel als het terras. Hier kan heerlijk gezeten worden.

De robuuste schutting van brede planken is aan 1 zijde donker antraciet gebeitst en de andere kanten kunnen vergrijzen. Grote bloempotten zijn eyecatchers in de tuin geworden.

In de voortuin zijn verhoogde plantenborders aangebracht, licht grijs gestukt. Ook is er een verdekte plek gecreëerd voor de 3 containers die eerst in de achtertuin stonden, de beukhaag is straks goed op hoogte dat de containers praktisch niet meer zichtbaar zijn. Ook zijn in de voortuin de 80×80 tegels i.c.m. de bestaande bakstenen toegepast.

Voor de voor- en achtertuin is een nieuw aangepast lichtplan gemaakt.

Een greep uit de toegepaste beplanting in deze tuin: Lavendel, diverse soorten siergrassen, Quercus palustris dakbomen,  Pluimhortensia, Zeeuws knoopje, Geranium Phaem, Beukhaag, witte Duizendknoop, Buxus en Zilverkaars.

CYNtuinen